3.30.2011

Geniu aglomerat

Am observat ca din ce in ce mai multa lume isi intoarce fata spre literatura. Am putea de asemenea asocia acest caz cu cel al intoarcerii fetei catre Dumnezeu. Diferenta dintre cele doua este ca mai multa lume isi intoarce fata de la Dumnezeu, sau cel putin incerca sa o faca pentru a da impresia ca si-au intors fata spre literatura. In fine...


Literatura a dat de-a lungul timpului a nastere la o multime de adepti care sa ii raspandeasca si sa ii inmulteasca podoabele. Din nou, acest caz poate fi asemanat cu Dumnezeu si cu apostolii si propovaduirea Biblei si inmultirea invataturilor bisericesti. Dar revenind ... Pasiunea pentru literatura si fervoarea ce a fost inspirata in ipochimeni a fost precum un suflu al vietii pentru embrionul ce avea sa dea nastere unui artist. Dumnezeu - sfinti. Si desi se spune ca un artist nu poate sa fie mai abitir decat altul, exista oameni etichetati ca si genii, deoarece, fundamental, literatura este un mediu prin care omul isi testeaza inteligenta. Cazul acesta nu poate fi asemanat ca si cele precedente.


Problema geniului (este cu adevarat o problema) este una interesanta mai ales datorita raritatii sale. Truism necesar pentru contruirea ideii. Remarc ca in literatura se nasc genii pe zi ce trece. Sau cel putin cuvantul geniu este aruncat in toate directiile. Astfel se face ca literatura a devenit un fel de refugiu pentru genii. Si asta pentru ca e mult mai usor a fi geniu in literatura, sau cel putin mai usor de voalat, decat a fi geniu in stiinte reale precum fizica sau matematica deoarece e mai greu sa fii concret decat ambiguu. Fizica il are pe Newton si pe Einstien. Literatura ii are pe Shakespeare, pe Goethe, pe Dante, Eminescu, Eliade si multi, multi, multi altii iar numarul creste pe zi, poezie, eseu ce trece.


O singura metafora poate fi dovada unei genialitati literare, or printr-un calcul ati dovedi genialitatea e mai dificil. Un geniu stiintific trebuie sa fie un vizionar, sa fie un Moise pentru a primi statutul de geniu. E= mc la patrat este expresia ce are in spatele ei ani de cercetare. "Traind in cercul vostru strant/Norocul va petrece/Caci eu in lumea mea ma simt/ Nemuritor si rece" are in arhiva ei scrisa istoria unui moment de inspiratie. Poate ca e un avantaj cam nejust, faptul ca literatura este inzestrata cu muze iar stiinta nu. Stiinta are merele ce cad in cap.


E lesne sa primesti felicitari pentru o poezie sau o compunere. E dificil sa primesti laude pe baza unui calcul sau a unei teoreme. Asta daca iti pasa de felicitari pentru coeficentul tau de inteligenta...


Literatura te face sa te simti destept. E cam inghesuit desi...



Ai grija sa nu devii geniu. Te vei simti prost.

No comments:

Post a Comment